PDA

View Full Version : Hewan2 yang terancam punah



arctica
16 November 2009, 10:56
dear all,

di thread ini mari kita bicarakan tentang hewan2 yg terancam punah keberadaannya yuk..
:)

skaligus utk tuker pikiran dan informasi tentang apa2 saja yg terjadi dlm dunia hewan
yg berhubungan dgn kepunahan mereka..
:)

arctica
16 November 2009, 10:56
gw mulai ya.. :)
ini salah satu artikel dr media gw..
sori dlm bhs inggris..
gpp ya.. :D
itung2 skalian belajar bahasa inggris..

[Only registered and activated users can see links]

Orangutan Sanctuary Sparks Controversy
Environmentalists object to hand-raising the endangered apes on a resort island
Report M. Jegathesan

A Malaysian orangutan sanctuary where baby apes wear diapers, sleep in cots and are cared for
by nurses dressed in masks and starched uniforms has drawn the wrath of environmentalists.
At Orangutan Island in Malaysia’s north, tourists snap photos as they file past large windows
looking onto a facility billed as the world’s only rehabilitation and preservation facility for the endangered primates.

Behind the glass, baby orangutans like two-month-old Tuah lie swaddled in nursery sheets and cling to baby rattles.
“He is separated from the mother because his hands got entangled in the mother’s hair and he was unable to breastfeed,”
said the facility’s chief veterinarian D. Sabapathy.

Tuah lay calmly in his cot with his eyes wide open and hands across his chest,
hooked up to cables monitoring his heart beat and oxygen levels, ignoring the passing parade.
But the care lavished on the animals, which are fed every two hours by a staff of seven nurses on duty round the clock,
is lost on environmentalists who say this is no way to treat wild animals facing the threat of extinction.

Managers of the 14-hectare island, which is part of a resort hotel development,
say they aim to return the animals to their natural habitat, but so far none have been released.

“It is ridiculous to have orangutans in nappies and hand-raised in a nursery.
How are they going to reintroduce the primates back in the wild?” said senior wildlife veterinarian Roy Sirimanne.
Sirimanne, who has worked in zoos in Southeast Asia and the Middle East over the past four decades,
said baby orangutans need to be with their mothers to learn survival skills.

“First, we need to save their habitat which is quickly disappearing.
And it is the mother that will teach its young for the first four years or more on what to eat and how to look for food,” he said.
“Keeping the orangutans in captivity on an island is not a conservation program.
It amounts to desecration [of the species] as it is nearly impossible to reintroduce them back to the forest.”

Experts say there are about 50,000 to 60,000 orangutans left in the wild, 80 percent of them in Indonesia
and the rest in Malaysia’s eastern states of Sabah and Sarawak on Borneo island.
But Orangutan Island is situated in the north of peninsular Malaysia,
far from the jungles of Borneo where the orangutan’s natural habitat is being lost to logging and palm oil plantations.

A 2007 assessment by the United Nations Environment Program warned that orangutans will be virtually eliminated
in the wild within two decades if current deforestation trends continue.
The Malaysian branch of conservation group Friends of the Earth said the best way to save the orangutan
is to address rampant poaching and shrinking habitats.

“We are opposed to the orangutan sanctuary. We are opposed to this theme park resort having wildlife in captivity,”
said its president Mohamad Idris.

“Captive-bred orangutans have no natural resistance against diseases, making them susceptible to diseases. Death is inevitable.”
The center’s veterinarian defended the facility, situated in the tourist town of Bukit Merah,
which opened in 2000 and now houses 25 orangutans.
He admitted the center had suffered a high mortality rate in its early days, with seven deaths of infant orangutans
between 2000 and 2003, but said it had learned a lot since then.
“It is the pride of Malaysians and it is aimed at helping ensure our orangutans do not become extinct,” Sabapathy said.
“Now we can study the primate and collect data. The orangutans will eventually be returned to Sarawak. That is our objective,” he said.

Sabapathy said infants were only removed from their mothers if they were underweight, neglected and at risk of dying,
and that some mothers raised their own babies, including one born in May.

“We are not ill-treating them. People say the species is getting endangered but what are they doing?
We are trying to increase the numbers in the wild.”

Nearby, 21-year-old nurse Nadiah Mohamad smiled at one-year-old April and fed him formula
while four-month-old June jumped around her cot pulling at bedsheets.
“I love them. It is like taking care of a small child,” she said.
When the apes are a year old, they are transferred to an “infant development unit” designed to teach them to live in the wild.
In another zone, enclosed with electrified barbed wire, adult orangutans are free to roam and build their nests in the treetops.
Most of the visitors, from Malaysia and abroad, are delighted to interact with the animals and are unaware of the criticism.

“I don’t think it is wrong keeping them here. It is a practical solution to save the orangutans and educate our children,”
said 26-year-old Vikki Kendrick from Britain.

Agence France-Presse

source : The Jakarta Globe, Monday, Jun 01, 2009

zazaz
16 November 2009, 11:25
Liputan6.com, New York: ([Only registered and activated users can see links]) Manusia dan hewan seharusnya hidup berdampingan secara damai di dunia ini. Namun karena sifat serakah manusia, jumlah satwa tersebut terus berkurang dari waktu ke waktu. Bahkan, banyak diantara hewan-hewan tersebut yang sudah tidak ada lagi alias punah. Berbagai upaya terus dilakukan untuk menyelamatkan mereka, antara lain dengan mendirikan sejumlah tempat konservasi. Berikut adalah daftar sepuluh hewan terancam punah dunia 2009 versi Livescience:


[Only registered and activated users can see links]
1. Badak Sumatra
Badak Sumatra (Dicerorhinus sumatrensis) adalah badak berukuran paling kecil di antara semua spesies badak di dunia. Badak kebanggaan Indonesia yang hidup di pulau Sumatera ini dinyatakan terancam punah karena saat ini hanya tersisa sekitar enam populasi di alam liar atau tinggal 300 ekor saja. Faktor utama berkurangnya jumlah badak ini adalah perburuan liar. Di pasar gelap, cula badak ini dihargai 30.000 dolar AS atau setara dengan Rp 300 juta per kilogram. Selain itu, tingkat keberhasilan pengembangbiakan badak yang sangat kecil turut menuntun hewan ini menuju kepunahan.


[Only registered and activated users can see links]
2. Paus Abu-Abu
Lembaga International Union for Conservation of Nature (IUCN) menyatakan pada 2008 bahwa jumlah paus abu-abu (Esrichtiius robustus) berada dalam level aman. Namun, itu hanyalah paus abu-abu yang hidup di sejumlah tempat konservasi, bukan di alam liar. Sejak tahun 1947 pada masa-masa perburuan paus abu-abu, jumlah hewan berbobot 30 ton itu terus berkurang dan belum kembali normal hingga sekarang. Dari 100 paus abu-abu, kini hanya tersisa 23 betina yang masih mampu bereproduksi di wilayah perairan Pasifik Selatan.


[Only registered and activated users can see links]
3. Serigala Merah
Anda pernah menonton film animasi Ice Age? Film ini menceritakan kehidupan unik sejumlah satwa pada zaman es, zaman dimana hampir seluruh permukaan bumi ditutupi es. Nah, percaya atau tidak, hewan bernama serigala merah (Canis lupus rufus) ini adalah salah satu hewan "Ice Age" yang masih hidup hingga kini. Para ilmuwan mengestimasi hanya ada 100 serigala merah di alam liar Carolina Utara, Amerika Serikat, dan sekitar 150 ekor di beberapa fasilitas penangkaran.


[Only registered and activated users can see links]
4. Harimau Siberia
Harimau Siberia atau disebut juga harimau amur (Panthera tigris altaica) adalah spesies harimau yang pernah tinggal di wilayah Cina, Semenanjung Korea, dan Mongolia. Namun, kini hewan tersebut hanya bisa bebas berkeliaran di Rusia, di wilayah perlindungan kawasan Amur-Ussuri. Sejumlah ahli meyakini masih terdapat 350 hingga 450 hewan ini di alam liar.


[Only registered and activated users can see links]
5. Musang Berkaki Hitam
Akibat ulah manusia yang terus membabat alam liar tanpa henti, musang berkaki hitam (Mustela nigripes) hampir punah dari muka bumi. Hewan asli Amerika Utara ini kini dinyatakan sebagai mamalia paling terancam punah di kontinen AS. Hewan malam hari atau nokturnal ini memburu hewan pengerat, prairie dog sebagai makanan utama. Seiring menurunnya jumlah populasi hewan buruannya, jumlah musang berkaki hitam ini juga ikut berkurang.


[Only registered and activated users can see links]
6. Buaya Filipina
Sesuai namanya, buaya Filipina (Crocodylus mindorensis) adalah spesies buaya yang dilindungi di Filipina. Berdasarkan survei pada 1995, buaya bertubuh relatif kecil ini hanya tersisa 100 ekor di Filipina. Hal ini menjadikan buaya tersebut sebagai satu dari spesies hewan paling terancam di dunia.


[Only registered and activated users can see links]
7. Gorila Gunung
Sejak gorila gunung (Gorilla beringei beringei) ditemukan akhir 1902, jumlah populasi hewan ini terus berkurang akibat pembalakan liar, perburuan massal, dan perdagangan hewan ilegal. Saat ini, jumlah primata yang mampu hidup di daerah dingin maupun panas ini hanya ada 720 ekor yang tersebar di wilayah Uganda.


[Only registered and activated users can see links]
8. Hiu Gangga
Hiu penghuni Sungai Gangga di India bernama hiu gangga (Glyphis gangeticus) ini merupakan satu dari 20 daftar hiu terancam punah versi IUCN. Hiu yang memiliki reputasi sebagai pemakan manusia ini banyak diburu untuk diambil minyaknya. Selain itu, semakin tercemarnya Sungai Gangga menjadi faktor lain yang menyebabkan spesies ini kian sulit ditemukan.


[Only registered and activated users can see links]
9. Orangutan Sumatra
Satu lagi hewan terancam punah dari Tanah Air, Orangutan Sumatra (Pongo abelii). Primata langka bertubuh lebih kecil dari dua spesies orangutan yang lain ini adalah pemakan buah-buahan dan serangga. Seperti biasa, penyebab berkurangnya jumlah mereka adalah habitat yang hancur dan perburuan liar. Orangutan ini termasuk salah satu hewan yang memiliki kemampuan reproduksi rendah. Pongo abelli betina hanya mampu melahirkan tiga anak selama masa hidupnya.


[Only registered and activated users can see links]
10. Burung Kondor California
Burung kondor California (Gymnogyps californianus) adalah burung pemakan bangkai asal California, AS, yang mempunyai masa hidup paling panjang dibanding burung lain, yaitu sekitar 50 tahun. Gara-gara perburuan liar dan berkurangnya habitat, burung langka ini hampir punah secara keseluruhan pada 1980. Namun berkat upaya konservasi dari berbagai ahli hewan, burung ini selamat. Kini, terdapat 332 Burung Kondor California di beberapa penangkaran, termasuk 152 ekor di alam liar.(AND)

arctica
16 November 2009, 11:38
tentang orangutan lagi.. :)

[Only registered and activated users can see links]

Can Tamed Orangutans Go Back To the Wild?

Rescuer sparks controversy with plan to return ‘rehabilitated’ apes to the jungle
Report Andrew Higgins

Over the past decade, Lone Droscher-Nielsen, a former Scandinavian Airlines Systems flight attendant,
has saved nearly 600 orphaned orangutans in Borneo from almost certain death.

Funded by donations from abroad, she’s given the apes food, shelter and better health care than many humans in these parts ever get.
Now, the 46-year-old Dane is preparing for a more difficult — and controversial — task:
returning for the first time ever tame orangutans to the wild.

“They were born wild and they deserve to go back in the wild again,” said Droscher-Nielsen,
founder and director of the Nyaru Menteng Orangutan Rehabilitation Project. “That is our ultimate objective.”
Early next year, if all goes according to plan, she’ll release a first batch of about 75 rehabilitated orangutans
into a remote forest in Central Kalimantan. Tiny radio transmitters placed under the skin will monitor their movements —
and also help answer a big question: Can they survive?

Some experts wonder whether orangutans raised by humans will be able to hack life in the forest,
and also worry that diseases they might have caught in captivity will harm kin that never left the jungle.
Droscher-Nielsen, whose 10-year-old project has grown into the world’s largest primate rescue effort,
expects most to make it. “The ones we set free are not going to be wild, but they can manage,” she said.

It will take a couple of generations for bad habits picked up in captivity to be completely purged.
Disease, she added, shouldn’t be a problem because the area selected for the trial release doesn’t have a viable orangutan community of its own.

The orangutan — which in Indonesian means “man of the forest” — is one of mankind’s closest cousins in the animal kingdom,
sharing about 97 percent of its DNA with humans. But it has suffered catastrophically from contact with man.
A century ago, Borneo had more than 300,000 wild orangutans. Today, the number has fallen to about 50,000,
most of which live in Central Kalimantan. They could vanish if forests keep getting chopped down at the current rate
of what Indonesian environmentalists say equals the size of six football fields every minute.

Palm oil plantations, which have expanded rapidly in recent years as demand for the cheap oil surged,
have led to an even bigger influx of baby apes at the rescue center.
Droscher-Nielsen initially hoped to start returning orangutans to the wild years ago but, as forests kept retreating,
it became increasingly difficult to find a safe place to put them.

The task was further complicated by the fact that rehabilitated apes don’t fear humans —
a big problem when many humans see them as a menace and want them dead.
Keeping orangutans fed and sheltered is expensive. The Nyaru Menteng project has a staff of about 200 people.
Salaries, food, medicines and other expenses mean that it costs about $2,000 a year for each of the nearly 600 apes in residence.
That is more than twice the average annual income for humans in the area.
Another 400 or so are being cared for in other rehabilitation centers elsewhere in Borneo.

“I’d like to be an orangutan,” said Nordin, a local environmental activist.
“They get given meals and when they get sick they get sent to hospital.”
Adult orangutans spend much of the day in a nearby peatland forest that is off-limits to loggers and oil palm growers.
Each afternoon, dozens come out of the trees for a “social hour” in the main compound.
They munch fruit, climb on a jungle gym and play on swings.

At night, the adults are escorted to a cluster of cages while the young are piled into wheelbarrows and taken to a separate sleeping area.
To survive back in the wild, orangutans will have to forget their pampered past lifestyle.
Droscher-Nielsen’s staff has devised a number of techniques to try and help prepare them for life on their own in the forest.
About 125 apes have been moved onto islands in a nearby river, where they have little contact with humans.
They still get most of their food provided but have to work harder to get it:
It has been stuck up in trees instead of just left on the ground.

Some of her center’s orangutans, said Droscher-Nielsen, have scant chance of ever surviving in the wild,
so they will have to stay put until they die. This could mean decades, as the average life expectancy is 40 to 45 years.
Those likely to stay include the blind, the maimed and apes “just too plain stupid to make it.”

Rescuing baby orangutans is a “welfare issue but it is not good for conservation,” said John Burton, head of World Land Trust,
a British conservation group. He’s against returning orangutans that might be carrying human diseases to the forest
and thinks that keeping them in expensive rehabilitation centers is “not cost-effective” as it only adds to a “world surfeit of captive orangutans.”
The main focus, he said, should be on protecting forests and the wild apes that live in them.

“I don’t look at this with my brain. I look at it with my heart,” Droscher-Nielsen said.
“We’re the cause of their becoming orphans. What should we do, just euthanize them? Should we just kill them and say, ‘I don’t really care?’ ”

The Washington Post

source : The Jakarta Globe, Monday, November 16, 2009

piezza
17 November 2009, 23:14
katanya harimau sumatra juga terancam punah ya??

der arrangeur
18 November 2009, 09:59
guys, saya bisa bikin komposisi lagu2 yang menggambarkan binatang2 ini, dengan jumlah binatang yang cukup untuk 1 album atau 1 konser.. hm...
kepikiran sesuatu?
:p

Vamp007
18 November 2009, 18:33
kasian burung dodo udah punah...padahal cute abis!

Benodhi
19 November 2009, 02:34
Burung kondor California seinget gue juga punya "sepupu" yang nyaris sama nasibnya di pegunungan Andes
Serigala merahnya keren banget tuh di fotonya, I love wolves, especially arctic wolf
Terus itu Sungai Gangga kok bisa ada hiu nya yah?
Terpisah sendiri gitu dari "saudara2"nya di lautan yang air asin? (sungai Gangga ntu air tawar kan?)

arctica
19 November 2009, 12:07
guys, saya bisa bikin komposisi lagu2 yang menggambarkan binatang2 ini, dengan jumlah binatang yang cukup untuk 1 album atau 1 konser.. hm...
kepikiran sesuatu?
:p

masukin suara2 binatang2 itu pada bagian setelah lead melodi nya.. :D
ada break gt pas suara binatang2nya..

der arrangeur
20 November 2009, 09:19
good idea arc :))

kasihan binatang2 ini.. tapi harusnya dengan kemajuan teknologi sekarang dan banyaknya penangkaran semoga mrk bisa tetap lestari. mempertahankan kekayaan varietas dari dunia satwa kita as humanbeing.

kita bisa melakukan apa ga si?
selain "jangan membunuh mereka!" soalna kapan lagi kita bakal ketemu mereka
:)) mana sepertinya membunuh hewan langka lebih berat hukumnya dari membunuh manusia.. (just likely) :))

Mnemosyne
20 November 2009, 15:53
mw pinjam binatang2nya drmn ya :mikir:

- pertama2 pasti butuh sponsor dulu :mikir:
- menarik perhatian anak2 :mikir: ama wisatawan asing
- tempat... GBK ??

:mikir:
:mikir:
:mikir:

mr.funky
11 January 2010, 13:28
cendrawasih irian jaya kt jangan lupa bro.. kyknya skrg bener bener tinggal nama ya??

arctica
08 July 2010, 20:19
saya ga tau ini cocoknya taruh dmn, tp salud utk penguin ini. :D

[Only registered and activated users can see links]

kuro
15 July 2010, 16:31
tadi baca di majalah katanya,

burung Alaotra Grebe yang hidup di danau Alaotra di madagaskar telah dinyatakan punah.
burung yang menyerupai bebek ini tahun terakhir kali terlihat pada tahun 1985 sebanyak 2 ekor. setelah itu, tak ada lagi burung serupa pernah terlihat.
Kepunahan burung Alaotra disebabkan ikan pemangsa daging dan manusia yang kerap memancing dengan jala di sungai ini.

[Only registered and activated users can see links]

Bird conservation: Alaotra grebe confirmed extinct

Madagascar's Alaotra Grebe, last spotted in 1985, has been declared extinct in the latest update of the IUCN red list ([Only registered and activated users can see links]) of endangered and threatened birds.
The medium-sized bird is thought to have had such small wings that it could not fly long distances, and was therefore confined to its main habitat of Lake Alaotra and surrounding areas—it was killed off by a combination of poaching and predatory fish. It's the first bird to be confirmed extinct since 2008.

On the somewhat bright side, the BBC report ([Only registered and activated users can see links]), "fortunes have improved for rare birds such as the Azores bullfinch and Colombian yellow-eared parrot."

Even photos of the now-extinct Alaotra grebe are rare—most stories about the extinction show an artist's impression of the bird, and a real-life but pretty blurry photo farther down.

The bird was already listed and known to be in danger, and this news has not come as a surprise—but there are 110,000 species at risk ([Only registered and activated users can see links]) around the world that are not on the Red List. Read about them and other endangered birds from TreeHugger.

sumber ([Only registered and activated users can see links])
:(

karomankari
23 May 2014, 01:37
tadi ane baru baca katanya beruang madu ([Only registered and activated users can see links]) yang aslinya bernama sun bear juga terancam punah. karen bagian tubuhnay sering diburu